کک نوعی انگل است و از راسته سیفوننپترا می باشد. به طور کلی از 3000 گونه کک فقط 12 گونه به انسان حمله می کنند حشراتی کوچک ، بدون بال و خونخوار که حرکتهای جهشی دارند. ککها بیشتر از پستانداران و گاهی از پرندگان خونخواری می کنند. مهمترین گونه های کک ، کک جوندگان ، کک انسان ، کک گربه و کک سگ است . گزش آنها باعث تحریک ، ناراحتی شدید و خونریزی می شود. کک ها جوندگان ناقل مهم بیماری های طاعون خیارکی و تیفوس هستند . کک های گربه کرمهای نواری (سستودها) را منتقل می کند. کک تونگا ( کک شنی) پوست انسان را سوراخ کرده و باعث عفونت می شود.

 

شناسایی کک:

شکل ظاهر: رنگ بدن کک ها قرمز مایل به قهوه ای می باشد و حشراتی بدون بال و خونخوار هستند. بدن آن ها سخت، براق، پهن و در قسمت پهلوها فشرده می باشد از طرفی بدلیل وجود مو بر روی بدن، حرکتشان را روی سطح بدن میزبان آسان کرده است و برآمدگی مهره ها به سمت عقب می باشد. کک ها پاهایی بلند داشته که از این طریق قادر به پریدن هستند و دهان آن ها به گونه ای است که قادر به تغذیه از طریق مکیدن خون میزبان می باشند.

اندازه: حشراتی بسیار کوچک که تنها در حدود 6/1 اینچ طولشان است.

رفتار: کک ها انگل هایی هستند که از خون میزبان (انسان یا حیوانات خانگی) تغذیه می کنند. پاهای قدرتمندشان آن ها را قادر به پرش حدود 7 اینچ به صورت عمودی و 14 اینچ به صورت افقی می کند. ماده ها بر روی تخم های کوچک و سفید خود دراز کشیده که این تخم ریزی در زیستگاه میزبان صورت می گیرد. این قسمت ها شامل زمین، وسایل خواب، مبلمان و … می باشد که ماده ها تخم ریزی (حدود 500 تخم) خود را در طی زمان چند ماه در این مکان ها انجام می دهند و سپس روی تخم ها دراز می کشند.

زیستگاه: کک های گربه ای (زیستگاه آن بدن گربه می باشد) از شایع ترین نوع کک ها می باشند. از طرفی کک ها طیف وسیعی از حیوانات خونگرم را به عنوان میزبان انتخاب کرده نظیر انسان، سگ، پرندگان، خرگوش، سنجاب، موش، گوسفند، گاو و … که جهت تغذیه از خون آن ها استفاده می کنند.

نگرانی های بهداشتی درمانی: کک ها و یا حیواناتی که مورد هجوم آن ها قرار می گیرند باعث انتقال بیماری هایی از جمله طاعون شده که در سال 1994 مرکز کنترل بیماری ها در آمریکا 2 مورد مرگ را در اثر گزیدگی کک اعلام کرده که سمپاشی کک می بایست انجام شود.

تولید مثل:

 چرخه زندگی ککها شامل 4 مرحله تخم، لارو، شفیره و بالغ است. کک های بالغ 4-1 میلیمتر طول و بدنی بیضی شکل دارند و بدون بال هستند. کک روی میزبان خود تخم گذاری می کند ، تخم ککها حدود 5/0 میلیمتر طول دارد ، تخم مرغی شکل و سفید می باشد این تخمها از بدن میزبان روی فرش ، زمین ، خاک یا هر جای دیگری می افتند و در شرایطی که دمای هوا اندکی بالا و هوا نسبتاً مرطوب باشد می توانند دوام بیاورند و چرخه زندگی خود را کامل کنند . 

یک کک ماده می تواند در روز 50 تا تخم بگذارد. بر اساس تحقیقات آزمایشگاهی ، فقط 50% از تخمهای هر کک به لاور تبدیل می شوند و در حدود 35% از لاروها موفق به تنیدن پیله می گردند . جای خوشبختی است که از کل تخم های اولیه کک فقط 5% آنها به بالغ تبدیل می گردند.در عرض 10 روزپس از قرار گرفتن تخم در محیط مناسب، لارو کرم مانندی که فاقد ضمائم حرکتی است خارج می شود. این لاروها از زیر سطح خاک حرکت می کنند و یا اگر داخل اتاق باشد به داخل فرشها و یا شکافهای کف نفوذ می کنند ، لاروها از مدفوع ککهای بالغ تغذیه می کنند و در عرض 12-5 روز پیله ای ابریشم مانند در اطراف خود تولید و در آن شفیره گذاری می کنند . خروج حشره بالغ از پیله بسته به شرایط ممکن است از 5 تا 140 روز طول بکشد ، پس از خارج شدن حشره بالغ از پیله ، خود را به میزبانش می رساند و ادامه عمرش را که حدود 100 روز می باشد روی بدن میزبان سپری می کند .چرخه زندگی کک معمولاً در عرض 4-3 هفته کامل می شود . ککها 48 ساعت پس از اولین خونخواری، جفت گیری کرده و به تولید تخم می پردازند . ککها نسبت به سرما حساسند و در زمستان قادر به تحمل سرمای هوای بیرون از منزل نیستند .ساختمان هایی كه هوای گرم و مرطوب و غذای كافی وجود دارد بستر مناسبی برای آنها است.

بیماری های قابل انتقال از طریق کک:

طاعون : طاعون یک بیماری باکتریایی و به طور اولیه بیماری موش‌های صحرایی و سایر مهره‌داران کوچک بوده و درواقع انسان یک میزبان تصادفی است. گزش توسط کک آلوده می‌تواند انسان را مبتلا کند. 

تیفوس ککی : تیفوس (به فرانسوی: Le typhus) یا تب مُحرِقَه یک بیماری حاد تب‌دار ناشی از یک باکتری (ریکتزیا) منتقله از بندپایان آلوده است. این بیماری دارای سرایت فرد به فرد نیست. این عفونت ممکن است پوست، دستگاه عصبی مرکزی، لولهٔ گوارش و عضلات را درگیر سازد.

بیماری تولارمی: تولارمی (Tularemia) یا تب خرگوش (Rabbit fever)، بیماری ناشایع ناشی از فرانسیسلاتولارنسیس است. باکتری فرانسیسلا تولارنسیس (Francisella tularensis) کوکوباسیل کوچک، گرم منفی و دارای کپسول نازک پلی‌ساکاریدی است. این باکتری قادر به آلوده کردن بیش از ۱۰۰ گونه از جانوران مانند انسان، جوندگان، ماهیان و حشرات است اما خرگوش و کنه درماسنتور اندرسونی به‌عنوان منبع اصلی بیماری شناخته شده‌اند.

نشانه های وجود کک در محل زندگی:

  • اثر خون در روی محلفه
  • دیدن کک (مرده یا زنده) دررختخواب
  • وجود کک در بین  درزها و شکافت ها

 

علائم حاصل از گزیدگی کک بر انسان:

  • کم خونی
  • خارش شدید وعفونت
  • کم خوابی یا بی خوابی
  • بوی بد حاصل از گزش کک روی پوست
  • در برخی موارد ایجاد تاولهای قرمز رنگ همولوژیکی بزرگ

اقدامات جهت پیشگیری:

  • انجام استحمام منظم
  • جوشاندن لباس ها، ملحفه ها
  • رعایت اصول بهداشت فردی
  • در معرض آفتاب قرار دادن وسایل کک زده
  • دوغاب کردن کف ساختمان یا سیمان و گچ گرفتن درزهای ساختمان
  • در کلیه موارد باید افراد آلوده پس از درمان، مجددا تحت درمان قرار گیرند.

اقداماتی که پس از سمپاشی کک باید صورت گیرد:

  • توجه داشته باشید که ،تنها پس از هوادهی می توانید به محل باز گردید.
  • در صورت آغشته شدن مواد غذایی و آب به مواد سمی، از مصرف آن خودداری کنید.
  • پس از سمپاشی و بازگشت به محل تمامی راه های جریان هوا ، در و پنجره ها را باز بگذارید.
  • باید به این نکته توجه داشت که سم تا زمانی که مرطوب است و کاملا خشک نشده می تواند مسمومیت ایجاد کند.
  • خانمهای باردار،کودکان ، افرادی که دچار بیماری قلبی، کلیوی، حساسیت های پوستی و… هستند ؛ برای حضور در محل سمپاشی شده طبق توصیه ی کارشناسان عمل کنند.

 

شرکت سمپاشی شمیرانات با تیکه بر تجربه خود در زمینه سمپاشی کک، تضمین می‌کند که با ارائه خدمات حرفه‌ای و با استفاده از روش‌های مؤثر، این مشکل آزاردهنده را برای مشتریان عزیز برطرف سازد.

درصورت مشاهده هرکدام از نشانه های وجود کک در محیط می توانید با تیم متخصص ما  برای سمپاشی کک در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *